nieuwe stijl-millennials

Word Systemisch coach in 17 dagen!

tas-werk-loopbaan

Voorbereiding op loopbaan

De eerste stap in jouw loopbaan als Systemisch Coach.
good-work

Help je cliënten effectief

Na 17 dagen begeleidt jij cliënten die worstelen met problemen succesvol met systemisch coachen.

Richt je eigen praktijk op

Na 17 dagen kun jij je eigen praktijk als Systemisch Coach oprichten!

Diepgaand Systemisch Leren

Niemand staat alleen. We maken allemaal op de een of andere manier deel uit van een groep of een systeem. Bij je geboorte is dat vaak je gezin of familie. Later de school, vrienden of sportclubs. En weer wat later je werkomgeving, organisaties, relaties, de maatschappij etc., en omdat je er deel van uit maakt zijn al die systemen van invloed op je doen of denken.


Wanneer jij leert om mensen inzicht te geven in deze systemen waar zij onderdeel van uitmaken, leer je ze blokkerende en saboterende mechanismen in hun leven herkennen en transformeren. Tijdens deze 17-daagse opleiding leer je alle ins- en outs om mensen te begeleiden naar een vrijer en makkelijker leven.


Navigeer direct naar...

Onze unieke positie

De 17-daagse opleiding tot Systemisch Coach is uniek omdat deze een uitgebreide, diepgaande en praktijkgerichte benadering van systemisch werk biedt. Deze intensieve en praktijkgerichte opleiding is ontworpen om jou als coach de diepgaande kennis en vaardigheden te geven die je nodig hebt om effectief te werken binnen de systemische coaching.


Een team van ervaren mensen biedt jou intensieve persoonlijke begeleiding. Response is een bekend instituut in het veld van professionele training, wat betekent dat je een hoogwaardig en gerespecteerd certificaat krijgt na afronding. Je maakt direct onderdeel uit van een netwerk van gelijkgestemde professionals die je helpen je carrière als systemisch coach/familieopsteller op te bouwen. Tot slot ontvang je de juiste training om niet alleen de technieken te leren, maar ook om je te helpen ze op een dieper niveau te begrijpen en in de praktijk te brengen.


Iets voor mij?

Wat leer je tijdens de opleiding? 

Systemisch waarnemen en innerlijke processen begeleiden

Je leert hoe opstellingen verlopen, op welke aspecten je tijdens de opstelling moet letten, hoe jij jezelf tegenkomt in je waarnemingen en leer je de eerste stappen in het begeleiden van opstellingen


 • Systemisch waarnemen
 • Onderscheid tussen waarneming en interpretatie van de waarneming
 • Verloop van een opstelling
 • Systeemdynamieken: theorie, demonstratie en oefenen
 • Waarnemen van het effect van een interventie in de opstelling
 • Systeemdruk verhogen of verlagen
 • Het verhelderen van innerlijke keuzes tijdens het begeleiden van de eerste stappen in een opstelling.

Opzet en verloop van opstellingen

Je leert hoe je een opstelling start met de juiste vraag en hoe je het verdere verloop van de opstelling effectief begeleidt. 


De kracht in de vraag

Het inleidend interview komt uitgebreid aan bod: Hoe kom je tot een vraag die de basis vormt voor een opstelling? Hoe zorg je ervoor dat je niet verstrikt raakt? Hoe creëer je een setting waarin de vraag van de cliënt zich kan ontvouwen?


Beeld van de opstelling

Welk beeld spreekt uit de beginopstelling en welke aanwijzingen geeft dat voor een waarheid die naar voren wil komen? Welke routes zijn er door een opstelling om die waarheid boven tafel te krijgen?


Waarom zou ik de 17-daagse Systemisch Coach volgen?

Jouw trainer: Wilbert Rutten

Vanaf 2013 begeleid ik familieopstellingen en ben ik actief als systemisch coach in mijn eigen praktijk en bij een sociaal maatschappelijke organisatie. 


Daarnaast ben ik bekend met NLP (Practitioner en Master), ademwerk en als trainer van mannen initiaties.

 

Naast mijn werk ben ik vader van 2 prachtige kinderen en ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven. 


Systemisch werk biedt mij de mogelijkheid om inzicht te geven in dieper liggende patronen die verstoorde familierelaties met zich mee kunnen brengen. 


Wanneer je op de juiste plek staat in je familiesysteem kun je moeiteloos gebruik maken van een natuurlijke flow.
Wat je daarvoor moet doen onderzoek ik graag met je. Ik doe dit op een luchtige en openhartig wijze en heb respect voor de dynamiek binnen het systemisch veld. 

Waarom zou je een Systemisch Coach opleiding volgen?

 Tijdens deze opleiding staat jouw ervaring centraal. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een zeer ervaren systemisch werktrainer en een grondig curriculum dat zowel theorie als praktijk omvat. De opleiding is uniek in zijn structuur en zo ingericht dat je het geleerde materiaal grondig verwerkt, eigen maakt en integreert voordat je verdergaat.

Je ervan droomt om een eigen praktijk als Systemisch Coach op te richten

Je reeds actief bent als Systemisch Coach maar je vaardigheden en kennis nog verder wilt uitbreiden

Succesvol familieopstellingen te leiden

Je sterk geïnteresseerd bent in de therapeutische toepassingen van systemisch werk

Je al werkt als Systemisch Coach, maar een erkend diploma wilt behalen in dit vakgebied

Je Systemisch Coach bent en op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de therapeutische toepassingen van systemisch werk

Inhoud opleiding 

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Blok 1: Inleiding tot Systemisch Werk (2 dagen) 

In dit blok word je geïntroduceerd in de wereld van systemisch coachen. Je leert over de innerlijke houding van jou als begeleider, de kunst van het helpen en wie er allemaal deel uitmaakt van het familiesysteem. Daarnaast leer je over de werking van gewetens, systemische vragen en je zult door middel van opstellingen ontdekken wat jouw plek is in het systeem. Door deze oefeningen en activiteiten ontwikkel je een solide basis van systemisch werk.


Blok 2: Waarnemen en Gereedschappen (2 dagen) 

Dit blok richt zich op de dynamieken die we waarnemen in systemisch werk, de gereedschappen die we gebruiken, en je leert meer over het fenomenologisch waarnemen. Je leert ook om je lichaam te gebruiken als waarnemingsinstrument en doet opnieuw een opstelling om je plek binnen het systeem te verkennen. De oefeningen en activiteiten in dit blok helpen jou om je waarnemings- en analytische vaardigheden te verfijnen.


Blok 3: Interventies (2 dagen) 

Dit blok gaat dieper in op de interventies die in systemisch werk worden gebruikt, zoals rituelen, interventiezinnen, het gebruik van de kataleptische hand en het leren onderscheiden van een dubbelbeeld. Je leert over primaire en secundaire emoties en jouw positie als begeleider. Gedurende de opleidingsblokken worden er opstellingen gedaan om ervan te leren en het theoretische toe te passen in de praktijk. De oefeningen en activiteiten in dit blok zijn bedoeld om je praktische ervaring te geven met deze interventies.


Blok 4: Lichaamswerk en Ademhaling (2 dagen) 

In dit blok ontdek je het belang van lichaams- en ademwerk in opstellingen. Je leert verschillende technieken en methoden om lichaam en geest meer met elkaar te verbinden. De combinatie van ademwerk en proceswerk is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. 

Een juiste ademhaling zet een opstelling kracht bij. Door te werken met deze levensenergie ontvouwt zich een krachtige transformatie. Deze verbonden ademhaling heeft een enorme impact op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau en laat de levensenergie stromen. Hiermee creëer je meer balans, vitaliteit en bewustwording in je dagelijks leven. Het ondersteunt jou als begeleider en je cliënt in het werken met opstellingen. 


Blok 5: Beweging van de Geest (2 dagen) 

Dit blok richt zich op het concept van 'Beweging van de Geest', abstracties opstellen, en verschillende soorten structuuropstellingen zoals Tetralemma en probleemopstellingen. Je doet opnieuw een opstelling om je plek in het systeem te verkennen en om te ervaren hoe deze concepten in de praktijk werken.


Blok 6: Systemisch Coachen (3 dagen) 

Dit blok is volledig gewijd aan het toepassen van systemisch werk in coaching. Je leert verschillende technieken voor opstellingen, waaronder opstellingen met A4tjes, stoelen, poppetjes, en opstellingen in the mind. Ook leer je hoe je het verlangen van een cliënt kunt opstellen en hoe je al je ervaring en kennis samenvoegt in je coaching praktijk.


Blok 7: Integratie en afsluiting (3 dagen) 

Dit blok draait helemaal om de toepassing van alles wat je tot nu toe hebt geleerd. 

Hier worden de puntjes op de ‘i’ gezet wat betreft je houding en techniek als facilitator:

* Hoe je in contact staat met ‘het Veld’;

•    Hoe je in staat bent een opstelling in zijn geheel te begeleiden;

•    Hoe je een opstelling afrondt;

•    Je basishouding zoals o.a. de balans van je intuïtie en je kennis;

•    De mate waarin je eigen thema’s verwerkt zijn;

•    Begeleiden van opstellingen;

•    Beoordelingen kennis en vaardigheden;

•    Praktijk Examen en theorie – (meerkeuze- en open vragen);

•    Onderdeel va het examen is in te leveren thuisopdrachten uiterlijk 2 weken voor Blok 7 digitaal in te leveren;

•    Certificering.


Blok 8: Terugkomdag (1 dag) 

Deze terugkomdag biedt een kans om te reflecteren op de opgedane kennis en vaardigheden en om vragen en ervaringen te bespreken. Je krijgt de kans om verder te leren en je begrip van systemisch werk te verdiepen.

Resultaten na de opleiding

 • Je bent als trainer in staat om groepsprocessen te doorgronden en te veranderen waardoor flow terugkomt in de groep;
 • Je bent als manager in staat om te zien waarom een team niet functioneert en op welke manier je een team weer topprestaties kunt laten leveren;
 • Je bent als coach in staat om familiepatronen bloot te leggen die de oorsprong zijn van het probleem van je cliënt;
 • Je snapt beter hoe mensen in een groep de verbinding met elkaar aangaan en hoe je dit proces kunt stimuleren.
 • Systemisch leg je de oorzaak snel bloot zodat het systeem meer rust ervaart en gebruik kan maken van de natuurlijke flow van het familiesysteem;
 • Als onderwijzer begrijp je beter het belang van een goede balans in de thuissituatie en hoe kinderen/studenten leren in groepsverband en hoe je hun leerproces bevordert.

Waarom kies je voor Response?

"Response Instituut geeft mensen door haar opleidingen al 13 jaar de controle terug over hun leven en toekomst."


Wanneer je 's ochtends voet zet in het Response Instituut in Roermond, voelt het direct als thuiskomen. Ons team van trainers en mentoren verwelkomt je met een kopje thee of koffie.

Al gauw merk je, bij het Response Instituut gaat het niet om saaie theorie. Geen eenrichtingsverkeer, maar interactie. In kleine groepjes pas je leerstof direct toe op persoonlijke ervaringen van jezelf én die van de ander. 


tijdens de opleidingsdagen staan meerdere mentoren voor jou klaar. Deze beantwoorden elke prangende vraag of helpen je obstakels uit de weg te ruimen. 


Wat wij vaak terugkrijgen? Response Instituut voelt niet als de schoolbanken. Het is onderdeel van een reis waarin je jezelf ontdekt en ontwikkelt. Een dag waar je opgeladen en met nieuwe energie van thuiskomt!

Dit is Response Instituut

taking-ownership-slogan-response-instituut2x

"Taking Ownership is onze belofte,

aan een ieder die binnenstapt bij

 Het Response Instituut."

Data & Aanmelden

17-daagse Systemisch Coach