Blog van de week

Week 9 - Het belang van vriendschap

Het belang van vriendschap

Het onderzoek van Harvard duurde 80 jaar lang. Hierin onderzocht Robert Waldinger meer dan 700 mensen om te achterhalen hoe belangrijk het is om vriendschappen te onderhouden tijdens je leven. De resultaten waren meer dan duidelijk:


Mensen die meer sociaal verbonden zijn met familie, vrienden en de gemeenschap, zijn over het algemeen gelukkiger, fysiek gezonder en leven langer dan mensen die minder goed sociaal verbonden zijn. Het gaat niet alleen om het aantal vrienden of of je in een toegewijde relatie bent, maar meer over de kwaliteit van je hechte relaties. Levende in conflictrijke relaties is zeer schadelijk voor de gezondheid, terwijl goede, warme relaties beschermend zijn. Sterke relaties lijken niet alleen ons lichaam, maar ook onze hersenen te beschermen. Mensen in relaties waar ze op kunnen vertrouwen in tijden van nood, behouden hun geheugen langer.


De conclusie van het onderzoek was overduidelijk dat het heel waardevol is om goede relaties met anderen te onderhouden. Als mensen zouden we nooit zover gekomen zijn zonder deze relaties. Echter, vandaag de dag lijken we meer geïsoleerd dan ooit. En social media heeft ons laten zien dat we vanuit onze luie stoel allesbehalve sociaal hoeven te zijn met anderen en we iedereen makkelijk op afstand kunnen houden. Maar dit is geen sterke sociale relatie, het schermt ons juist af van elkaar.


Hier volgen een aantal gouden tips om je relaties te onderhouden:


1. Neem initiatief

Ben jij die vriend/vriendin die niet vaak van zich laat horen? Neem dan eens het initiatief en stuur dat appje. Mensen die steeds de energie in de relatie moeten steken om contact te krijgen met je, worden dat na verloop van tijd moe. Het moet een tennisspel zijn tussen twee partijen. Sla af en toe zelf eens de bal op.


2. Luister om te luisteren, niet om te spreken

Veel te vaak zie je mensen in een gesprek, waarbij de een luistert om ergens het gesprek over te kunnen nemen met een eigen verhaal. Wat er gebeurt bij de ander is dat ze zich overrompeld kunnen voelen. Iemand die alleen maar over zichzelf kan praten, zonder oprechte interesse in de ander, zal weinig gesprekken en dus relaties kunnen onderhouden.


3. Maak tijd vrij

We zijn allemaal druk, maar voor vrienden moet je soms echt even tijd maken. Al is het maar een koffie date een keer per maand. Iedereen heeft 24 uur in een dag. Iedereen heeft de vrijheid om te kiezen hoe je deze tijd indeelt. Als de vriendschap met die persoon belangrijk genoeg is, dan maak je tijd voor ze. Zo niet, misschien is het dan het overwegen waard om de relatie te analyseren en de vriendschap te verbreken.