Blog van de week

Week 7 - Hoe overwin ik perfectionisme?

Hoe overwin ik perfectionisme?

Ik val maar meteen met de deur in huis: perfectionisme is een mythe die niet echt bestaat.

Stel je voor: je zit vast in het web van perfectionisme. Alles moet perfect, van die presentatie op werk tot het avondeten dat je kookt. Maar is dat streven naar perfectie echt nodig? Of is er iets anders gaande, wat jij gewoon als perfectionisme bestempeld?

Mensen die mij vertellen: "ik ben een perfectionist", zeggen eigenlijk: "Ik durf niet."
Ze durven zichzelf of hun product niet te presenteren aan de wereld. Ze durven geen keuze te maken voor het een of het ander, omdat de keuze misschien "niet de perfecte keuze" is.


Perfectionisme is het schild of het masker dat mensen ervan weerhoudt om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. Maar het goede nieuws is: Niemand is perfect! Dat klinkt misschien als een riedeltje wat je al duizenden keren hebt gehoord, maar niets is minder waar. Toen ik laatst bij een podcast werd gevraagd hoe iemand met perfectionisme moest omgaan, heb ik daar een aantal tips voor gegeven, die ik nu met jou als lezer wil delen. Wil jij ergens aan beginnen, maar door je perfectionisme komt het er maar niet van? Doe dan dit:


  • Begin klein, maar BEGIN! Stel realistische doelen voor jezelf. Je hoeft niet alles in één keer te veranderen. Kleine stapjes maken ook een verschil. Elk beetje vooruitgang is progressie. 
  • Fouten maken MOET: Zie fouten als leermomenten, niet als falen. Elk groot succesverhaal heeft zijn deel van mislukkingen. Zonder het maken van fouten, leer je niets.
  • Vier je successen: Ook de kleine! Dit helpt je om te zien dat je goed bezig bent, ook al is het niet perfect.
  • Omarm imperfectie: Probeer eens iets nieuws zonder de druk te voelen dat het perfect moet zijn. Schilderen, koken, een instrument bespelen – wat het ook is, doe het voor je plezier en geniet van de imperfectie. Smile :)