Blog van de week

Week 3 - Het vinden van motivatie in de donkere wintermaanden

Het vinden van motivatie in de donkere wintermaanden

15 januari 2024, “officieel” bekend als Blue Monday. Maar als ik zo naar buiten kijken lijkt het meer een witte maandag. Ik stel mezelf de vraag: bestaat Blue Monday wel? Of is dat iets wat we onszelf hebben opgelegd? En waar komt het vandaan?

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht de term in 2005. Hij ontwikkelde een formule waarin hij factoren zoals het weer, schuldniveau na de kerstperiode, het falen van Nieuwjaarsvoornemens, lage motivatieniveaus en het gevoel van een noodzaak om actie te ondernemen, combineerde. Volgens deze formule valt Blue Monday op de derde maandag van januari.

Alhoewel ik van mening ben dat het een kwestie van persoonlijke overtuigingen is, merk ik wel dat de motivatie om bijvoorbeeld te sporten soms ver te zoeken is als het buiten koud en donker wordt. Om nog niet te spreken van de nieuwjaarsborrels die door menig werkgever georganiseerd worden. Het is makkelijk om Dry January of een ander goed voornemen dan te laten vallen. “Ach, voor deze ene keer maak ik een uitzondering. Één borreltje tegen de kou.”

Blue Monday hoeft niet synoniem te staan voor somberheid. In plaats daarvan kunnen we deze dag zien als een kans om onze persoonlijke kracht te ontdekken en te gebruiken. In deze donkere tijden is het essentieel om ons te richten op wat we kunnen veranderen. Dit begint met het stellen van realistische doelen en het vieren van elke stap vooruit, hoe klein ook. Het gaat erom dat we onszelf vragen stellen die ons helpen te reflecteren: Wat wil ik echt bereiken? Waarom zijn deze doelen belangrijk voor mij?

Door te focussen op wat wel goed gaat in ons leven en waar we dankbaar voor zijn, kunnen we onze mindset veranderen. Dit helpt ons om ons niet alleen door Blue Monday heen te slaan, maar ook om een fundament te leggen voor blijvende positieve veranderingen in ons leven. Hierbij kunnen we veel leren van kinderen die dankbaar zijn voor de sneeuw en het spel in alles zien. Zij kennen geen Blue Monday.

Ik pleit ervoor om Blue Monday te verbannen uit onze overtuigingen in het plaats daarvan te gebruiken als een springplank naar een meer vervuld en doelgericht leven. Het jaar is maar net begonnen, alles ligt nog open en jij bent degene die de keuze maakt: Blue Monday? Of het begin van een nieuw jaar vol genot, groei en ontwikkeling?