Blog van de week

Week 1 - Het belang van realistische goede voornemens

Het belang van realistische goede voornemens

Het is weer zover, een nieuw jaar is aangebroken en mensen starten weer met goede voornemens. Je herkent en hoort ze overal: ik moet echt wat kilootjes kwijt, ik ga minder drinken, ik moet echt eens stoppen met roken, ik moet meer tijd voor mezelf vrijmaken, ik wil wat meer rust in mijn leven dit jaar… en ga zo maar door.


Het probleem met goede voornemens is vaak dat er wel een goede intentie is, maar het doel betekent soms een rigoureuze omgooi van je levensstijl. De olifant wordt binnengelaten en we denken deze eventjes in één keer op te gaan eten. Daarnaast zijn er ook een groot aantal factoren die meespelen bij het vervullen van je goede voornemens. Hoe ga je bijvoorbeeld om met invloeden van je omgeving? Hoe sterk ben je in het niet toegeven aan bepaalde verleidingen? Hoe streng wil je zijn voor jezelf?


De kunst van het behalen van je goede voornemens is dat je realistisch moet zijn en daarnaast dient te zorgen voor duidelijkheid. Wat is bijvoorbeeld “minder drinken”? Is dat een glaasje minder per week, per maand? En in vergelijking waarmee? Een betere manier om dit doel te formuleren is volgens de vijf vormvoorwaarden (nee, geen SMART):


1.Positief geformuleerd. Bedenk wat je vooral wél wilt. Als je minder wilt drinken, bedenk dan hoeveel glaasjes je wél nog wilt drinken binnen een bepaalde periode. Zorg ervoor dat je limiet duidelijk, maar realistisch is.


2.Binnen je eigen controle. Je doel moet binnen jouw eigen controle zijn. Het is belangrijk dat je voornemen niet afhankelijk is van de bijdrage van andere mensen of een “ideale situatie”. Jij bent de enige voorwaarde voor het behalen van je doel. Als je bijvoorbeeld zegt dat je nog 10 glazen alcohol wilt drinken per maand, tenzij iemand anders je een drankje aanbiedt, maak je de ander een factor in het behalen of in dit geval niet behalen van je doel. Zorg ervoor dat je zelf de controle houdt.


3.Sensorisch specifiek. Weet hoe het voelt en hoe het eruitziet wanneer je je doel behaald hebt. Veel mensen hebben mooie voornemens voor zichzelf, maar als ze eenmaal behaald worden denken ze: “is dit het nou?” Of je denkt dat je weet wat je wilt, maar terwijl je met je doel bezig bent, begin je te twijfelen of je wel de juiste keuze hebt gemaakt over de invulling ervan. Zorg ervoor dat je precies voor je ziet en voelt hoe het is als je straks je doel behaald hebt, zo weet je precies wat je nastreeft en of het dat waard is.


4. Context specifiek. Weet wanneer je je voornemen wilt vervullen. Wil je minder drinken? Of wil je in specifieke situaties niet meer dan 3 glaasjes drinken? Weet in welke situaties je doel behaald moet worden en wanneer het doel niet van toepassing is. Zo heb je meer duidelijkheid en minder schuldgevoel als er tegenslagen zijn. Ga dit echter niet als excuus gebruiken, maar maak duidelijke afspraken met jezelf en houd je daaraan.


5.Ecologisch verantwoord. Een hele voor de hand liggende vraag is: “Is dit voornemen goed voor me?” Ze heten immers goede voornemens, maar zijn ze ook echt goed voor je? Ben je bereid bijvoorbeeld om steeds de bob te zijn als anderen drinken? Wil je met een groep dronken mensen op een feestje zijn, terwijl jij de flauwe grappen niet kunt waarderen? Kortom, is de gezelligheid of je doel belangrijker? Daarnaast is het goed om na te gaan of dit voornemen goed is voor anderen. Ik kan me voorstellen dat een betere gezondheid niet alleen goed is voor jou, maar ook voor je directe omgeving. Dit geeft ook extra motivatie voor je goede voornemen.


Zorg er ten slotte voor dat je de olifant niet in één keer gaat proberen op te eten, maar deel je doel op in kleine tussenstappen. Vier het behalen van die stappen ook door er even bij stil te staan (op een gezonde manier natuurlijk 😉)


 Heel veel succes met het behalen van je goede voornemens