Blog van de week

Week 8 - Hoe blijf ik positief?

Hoe blijf ik positief?

Hallo lieve lezers!

Vandaag duiken we in een onderwerp dat ons allemaal wel eens bezighoudt: hoe blijven we positief in een wereld die soms overweldigend kan zijn? We kennen allemaal die dagen wel, waarop het lijkt alsof niets meezit. Maar, geen zorgen! Ik ga jullie twee tips geven om die innerlijke zonneschijn vast te houden, zelfs op de meest bewolkte dagen.


Tip 1 De bron en dankbaarheid

Ga eens na waar je negatieve energie vandaan komt? Ben jij het zelf? Zijn het je collega's, je partner, het weer, de maatschappij? Wat maakt dat jij het moeilijk vindt om positief te blijven? Een omgeving waar veel negativiteit heerst, zoals een ontevreden team op de werkvloer, creëert heel makkelijk een energie van negativiteit, die jij dan vanzelf mee naar huis neemt. Maar ook het weer maakt veel mensen depressief. Je doet de gordijnen open en... "bah.. het regent alweer.." 

Stel je voor dat je eens op zoek gaat naar de dingen waar je dankbaar voor kunt zijn in die omgevingen of situaties. Je kunt dankbaar zijn dat je een baan hebt waar je over kunt klagen en dat mensen zich veilig voelen om met jou hun klachten te delen. Je kunt ook blij zijn dat de regen ervoor zorgt dat de natuur tot bloei komt. Je kunt dankbaar zijn voor het huis of de auto die je tegen diezelfde regen beschermt, zodat jij niet nat wordt. Maak het lichter voor jezelf op deze manier.


Tip 2 De cirkel van invloed

Binnen de wereld van zelfontwikkeling kennen we 2 cirkels. De cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. In de cirkel van invloed zit alles waar jij direct een impact op kunt maken als individu. Je kiest bijvoorbeeld zelf wat je op je boterham smeert. Je kiest ook zelf voor de kleren die je aantrekt of de paraplu die je meeneemt op die regenachtige dag. 

Dan is er de cirkel van betrokkenheid. Je kunt je bij heel veel zaken betrokken voelen, waar je geen directe invloed op hebt. Je kunt het verschrikkelijk vinden dat mensen geweld gebruiken tegen elkaar, of dat je collega slecht nieuws heeft gekregen met betrekking tot haar gezondheid. Het is oké om mee te leven, maar waar het vaak misgaat voor mensen is dat ze boos worden vanwege het feit dat die dingen gebeuren, terwijl ze er zelf niets aan kunnen doen. Ga voor jezelf na of je directe invloed hebt op datgene waar jij je rot over voelt, of dat het in je cirkel van betrokkenheid zit. Laat het dan los als jij er niets aan kunt veranderen.