Blog van de week

Week 4 - Voor jezelf zorgen in donkere periodes

Voor jezelf zorgen in donkere periodes

De dagen zijn korter, de herfst lijkt te komen, plaats te maken voor winter en weer terug te komen. Van lente kun je nog niet echt spreken. Je hoort om je heen dat het weer het seizoen is van ziekte A of B. Alhoewel ik denk dat het beluisteren en accepteren van die berichten alleen maar bijdragen aan de snelheid waarop je ziek wordt, blijft het nu van essentieel belang dat we aandacht besteden aan onze zelfzorg. Voor sommigen betekent donker en koud dat het niet alleen het fysieke immuunsysteem beïnvloeden, maar veel mensen hebben er mentaal en emotioneel last van.

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je goed door deze periode heen komt? Hier zijn 3 tips die je kunnen helpen.


Luister naar je Lichaam
De winter brengt vaak de drang met zich mee om binnen te blijven en minder actief te zijn. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en het de rust te geven die het nodig heeft. Dit betekent echter niet dat je inactief moet blijven. Naast de vele mogelijkheden die er zijn om binnen te sporten (yoga, thuis fitness bijvoorbeeld) Is het ook een kans om je weerstand te verhogen door juist de kou op te zoeken. Je bent zelfs productiever en sportiever. Onderzoek van de University of Massachusetts heeft aangetoond dat duursporters beter presteren in koude omstandigheden (tussen 1 en 10 graden Celsius), mede doordat hogere temperaturen de bloedsomloop meer belasten en minder zuurstof naar de spieren brengen. Dus ga vooral de kou in!

Voed je Lichaam
Goede voeding is cruciaal, vooral tijdens de winter. Het eten van seizoensgebonden groenten en fruit, het drinken van voldoende water en het vermijden van te veel suiker en verwerkt voedsel kan een groot verschil maken in hoe je je voelt. Soepen en stoofschotels zijn niet alleen echte wintermaaltijden, maar ook voedzaam en dus goed voor je gezondheid. Ze zijn vaak lichter en makkelijker te verteren dan zware, vaste maaltijden. Dit kan bijzonder voordelig zijn tijdens koude periodes wanneer het lichaam mogelijk meer energie besteedt aan het warm houden van zichzelf.

Mentale Gezondheid
De kortere dagen en het gebrek aan zonlicht kunnen soms leiden tot winterblues of zelfs seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Het is belangrijk om bewust te blijven van je mentale gezondheid. Praktijken zoals mindfulness, meditatie en dankbaarheidsoefeningen kunnen enorm helpen. Overweeg ook lichttherapie als je symptomen van SAD ervaart Blootstelling aan licht kan leiden tot een verhoogde productie van serotonine, een neurotransmitter die vaak 'het gelukshormoon' wordt genoemd. Je kunt zelfs oordopjes kopen die licht direct in je hersenen schijnen om dit hormoon aan te sporen.

 

Zelfzorg in de winter is meer dan alleen fysiek gezond blijven; het gaat ook om het verzorgen van je mentale en emotionele welzijn. Door bewuste keuzes te maken over hoe we onze tijd doorbrengen, wat we eten en hoe we ons lichaam en geest verzorgen, kunnen we de wintermaanden niet alleen overleven, maar ook bloeien.