"Deze keer gaat het me lukken" zei je nog. "Ik ga me eraan houden" dacht je. Daarnaast had je het aan al je familieleden en vrienden verteld. Je ging je goede voornemens vervullen dit jaar. 2024 is nog maar net begonnen, of je hebt je goede voornemen moeten breken.
Het omgaan met teleurstelling na het breken van je voornemens is een uitdaging die veel inzicht in jezelf vereist. Het voelt vaak als een persoonlijk falen, maar het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf. Iedereen maakt fouten en juist hieruit kun je leren en groeien.
Begin met het erkennen van je gevoelens. Teleurstelling, frustratie, of verdriet zijn natuurlijke reacties. Geef jezelf de ruimte om deze emoties te voelen en te verwerken. Dit is een belangrijke stap in het helingsproces.
Vervolgens is het waardevol om naar het grotere plaatje te kijken. Soms zijn er onderliggende patronen of invloeden die maken dat je jouw voornemens niet nakomt. Dit kunnen oude gewoontes zijn of bepaalde overtuigingen die diep geworteld zijn in jouw verleden of zelfs in je familiegeschiedenis.
Het verkennen van deze diepere lagen kan verrassend inzichtelijk zijn. Je zou kunnen ontdekken dat er onbewuste factoren zijn die je keuzes beïnvloeden. Door deze te herkennen en te begrijpen, kun je beginnen met het veranderen van je gedrag op een manier die meer in lijn is met wie je echt bent en wat je echt wilt bereiken.
Ten slotte, vergeet niet om nieuwe, haalbare doelen te stellen. Het is oké om klein te beginnen. Elke stap vooruit is een overwinning op zich. En onthoud, elk moment is een nieuwe kans om opnieuw te beginnen. Dus denk niet: "tja het is me niet gelukt, dus volgend jaar beter. Begin vandaag opnieuw.
Vallen en opstaan zijn beide stappen in het ontwikkelproces, maar alleen door te vallen leer je waarom opstaan zo belangrijk is.