Stoptober en stoppen met roken.
15 oktober 2018 

Stoptober en stoppen met roken.

Binnen de wereld van hypnose is het algeheel bekend dat je met hypnose makkelijk iemand kunt laten stoppen met roken. Reden hiertoe is eenvoudig. Hypnose is het voertuig om te communiceren met het onderbewustzijn, welke verantwoordelijk is voor 95% van onze automatismen en gedragingen.

Oktober is de afgelopen jaren benoemd tot de stopober maand. De maand waar aandacht gegeven wordt om te stoppen met roken voor welk doeleinde dan ook.

Veel initiatieven wordt ingezet bij het stoppen met roken. Nicotinepleisters, stoppen met roken pillen en zelfs een stoptober-huis waar je begeleid wordt om van het roken af te komen.

Hoewel hypnose maatschappelijk terrein aan het winnen is, door wetenschappelijk aan te tonen wat de kracht van onze mind is en hoe hypnose hieraan bijdraagt, heeft de combinatie stoppen met roken en hypnose nog niet de massa bereikt. Dat zal op termijn wel gebeuren, gezien de resultaten die hypnosecoaches boeken om mensen met 1 of 2 sessies van het roken af te krijgen.

De kracht van hypnose

Maar waarom werkt hypnose dan zo krachtig? Hiervoor dien je iets meer te weten over de opbouw van je brein. Je hebt een rationeel brein waarmee je denkt. Dit brein is verantwoordelijk voor het analyseren, opdoen van kennis, beoordelen, inschatten en het bedenken van oplossingen. Dit is ook het stuk brein dat al weet dat je wilt stoppen met roken, omdat het ongezond of te duur is. Dit is ook het brein waarmee je doelen stelt zoals “Ik wil stoppen met roken omdat…..”

Dan hebben we nog een ander brein. Dit is het emotionele brein. Dit brein is verantwoordelijk voor de opslag van herinneringen, de huishouding van je emoties, verlangens, behoeften, normen en waarden en in dit brein liggen ook je gedragspatronen en gewoonten opgeslagen. Dit brein associeert en geeft betekenis aan de buitenwereld. En voor het stoppen met roken is dit van belang. Je rationele brein kan dus aangeven dat roken slecht is maar zolang je emotionele brein, ook wel het onderbewuste genoemd en verantwoordelijk voor 95% van alles wat je doet, een positieve associatie heeft met de sigaret zal het je laten geloven en voelen dat je die sigaret nodig hebt. Het projecteert verlangens en behoeften in je lichaam, want het weet dat een sigaret goed voor je is. Het geeft je rust, een momentje voor jezelf, stressvermindering, vrijheid, autonomie of iets anders waar de sigaret onbewust aan gekoppeld is.

Je kunt met wilskracht, een stuk van je rationele brein, dus vechten tegen de verlangens en behoeften, wat we in de volksmond verslaving noemen, maar als je onderbewuste geen verandering wilt zal het net zo lang doorgaan tot je bezwijkt onder de druk.

Wat doet hypnose dan?

Hypnose zorgt ervoor dat je hersenfrequentie vertraagt. Hierdoor is het mogelijk je kritisch denken even aan de kant te schuiven. Je onderbewuste kun je enerzijds zien als een moreel wezen en anderzijds als de snelste computer die er is. Eenmaal contact met het onderbewuste, kan de hypnosecoach deze computer bedienen en aangeven dat het nu echt de bedoeling is om te stoppen met roken. Zodra het onderbewuste deze instructies accepteert, zal het direct een nieuw softwareprogramma installeren om je te helpen.

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn maar dit is toch echt de manier waarop het werkt. Je onderbewuste kan supersnel een verandering teweegbrengen. Er dient alleen op de juiste manier mee gecommuniceerd te worden. En in je dagelijkse waaktoestand, wanneer je rationele brein te actief is, werkt dit niet.

Wat je moet weten of hypnose

Door showhypnose hebben veel mensen soms de raarste ideeën over wat hypnose wel en niet is. Graag halen we wat misvattingen weg.

  • Je kunt niet blijven hangen in hypnose. Hypnose is werken met trance en in deze staat ben je veel gedurende de dag. Denk maar aan autorijden, het lezen van een boek, volledig in een film zitten, dagdromen, sporten, etc.
  • In hypnose verlies je niet de controle. Een hypnosesessie is een samenwerking tussen jou en de hypnosecoach. Het is een communicatie waar beiden verantwoordelijk voor zijn. De hypnosecoach is de reisleider en jij bent de reiziger in je eigen innerlijke landschap.
  • De hypnosecoach kan je geen dingen laten doen die je niet wilt. Je loopt dus niet als een kip zonder kop rond. Bij het geven van suggesties die je normen en waarden overtreden, kom je zelf uit te trance.

Wist je verder dat:

  • Er in ziekenhuizen gebruikt wordt gemaakt van hypnose in plaats van of combinatie met narcose.
  • Hypnose veel wordt toegepast in de topsport om peak performance mogelijk te maken.
  • Hypnose je helpt om het contact met je eigen onderbewuste te optimaliseren waardoor je je gedachten, emoties en gedragingen beter gaat begrijpen.
  • Hypnose al meer dan 5000 jaar oud is.

Welke manier je ook kiest om te stoppen met roken, we wensen je veel succes en natuurlijk als hypnosefan hopen we je dat je hypnose ook overweegt als keuzemogelijkheid om te stoppen met roken.

Ben jij écht helemaal klaar met roker zijn en wil je snel stoppen?

Boek het Rookvrij-bestaan pakket bij Hypnose Zorg Nederland en na 1 sessie Niet-Roker!

Klik hier voor meer informatie en plan je afspraak

Hypnose Zorg Nederland

Meer weten over hypnose, het onderbewustzijn en zelfhypnose? Kom dan vrijblijvend naar een van onze gratis workshop (zelf)hypnose bij Response Instituut in Roermond of Amsterdam!

Over de schrijver
Milan Somers heeft meer dan 17 jaar ervaring met NLP en hypnose, zowel in de publieke sector als in het bedrijfsleven. Hij geeft Response vorm en is de hoofdtrainer voor de NLP Practitioner, NLP Master Practitioner, Hypnose Practitioner en Hypnose Master Practitioner. Als mens en in zijn functies als consultant, projectmanager en directeur heeft Milan een grote passie opgebouwd voor communicatie en het gedragsmatig handelen van mensen.
Joop Fenstra
Door

Joop Fenstra

op 14 Sep 2020

Goeie tekst! M'n complimenten, helder en begrijpelijk.

Reactie plaatsen