Wat zijn hulpbronnen

Hulpbronnen


Algemeen

Hulpbronnen zijn krachten die in jezelf zitten en die je kunt gebruiken. De vooronderstelling is dat iedereen alle hulpbronnen in zich heeft zitten. Een andere manier om naar hulpbronnen te kijken is ze ook wel te zien als welke middelen, capaciteiten, vaardigheden, emoties heb je nodig om je doel te realiseren.

Zolang je niet weet wat je huidige situatie, doel en waarde is en wat je precies tegenhoudt, is het onmogelijk te weten wat je middelen en mogelijkheden zijn. Want, wat in de ene context een onvervangbaar hulpmiddel is, is in een andere context de oorzaak tot mislukking. Wat in de ene context helpt, is in de andere context een ballast of ronduit een handicap.

Alleen iemand die weet wat hij wilt, kan weten welke hulpbronnen hem/ haar specifiek ter beschikking staan of ter beschikking gesteld moeten worden. De volgende vragen kunnen je helpen om in kaart te brengen wat je nodig hebt.
  • Welke hulpbronnen of vaardigheden heb je al die je behulpzaam kunnen zijn?
  • Welke andere bronnen of vaardigheden heb je nodig buiten diegene die je al hebt?
  • Hoe kun je van jezelf leren? Wat doe je in andere gevallen?

Richtlijnen om hulpbronnen aan het licht te brengen en uit te bouwen


Bij het identificeren en het inzetten van hulpbronnen is het van belang om met een aantal zaken rekening te houden.
  • Welke hulpbron heb je specifiek nodig om je doel te realiseren?
  • Waar vind je deze hulpbron (in je) en hoe activeer je de hulpbron?
  • Wanneer, op welk moment, moet deze hulpbron geactiveerd worden?

  • Wanneer je eenmaal weet welke hulpbron nodig is om je doel te realiseren, is het van belang dat je in staat bent om deze bij jezelf te activeren. Dus, hoe haal je de hulpbron in jezelf op. Hiervoor dien je in het model van de wereld te duiken en te gaan verkennen hoe dit bij jou werkt. Het weten welke hulpbron je nodig hebt en hoe je deze hulpbron oproept, is belangrijk. Het is echter net zo belangrijk dat je je onderbewuste instrueert en leert deze hulpbronnen op te roepen in de context wanneer deze gewenst is. Uiteindelijk gaat het erom dat het een onbewuste bekwaamheid wordt zodat de hulpbron automatisch, zonder na te denken, geactiveerd wordt. Zie het als autorijden. Veel hulpbronnen zet je in tijdens het autorijden. Je hoeft hier niet meer over na te denken. Het gaat automatisch. Gedurende de opleiding zul je verschillende manieren ervaren hoe je hulpbronnen kunt oproepen, activeren en verankeren zodat ze ondersteunend zijn in je leven.

    Wil je meer weten over NLP? Volg dan een NLP opleiding of een gratis workshop bij Response Instituut!
Reactie plaatsen