Wat is backtracken

Backtracken


 Backtracken is het terugkoppelen van het verhaal (inhoud) door: bepaalde woorden te herhalen, bepaalde zinsdelen te herhalen, een samenvatting te geven ( of in te lassen in) van het gesprek.

Algemeen

Door samen te vatten wat je begrepen hebt van hetgeen de ander tegen je gezegd heeft. Je gebruikt de sleutelwoorden en zinnen van de ander.

Door te backtracken voelt de ander zich gehoord en gezien, vooral in een situatie waarin je de ander dreigt kwijt te raken is dit een vaardigheid om weer contact te ervaren. Er wordt dan ook wel gezegd: back on track. Voor jezelf is backtracken zeker zo belangrijk. Door dit te doen vergroot je jouw begrip van waar de ander het over heeft.

Hoe te doen

Je hoeft niet continu dezelfde woorden te gebruiken, dit zou papegaaien worden. Houd goed in de gaten dat je géén vraagtekens aan het einde van je zin inzet. Dit zou lijken op een verzoek tot bevestiging. Dat is nu net niet wat je wilt bereiken.

Je vraagt door in het model van de wereld van de ander. Het voordeel is dus dat je makkelijk kunt aansluiten bij het model van de wereld van de ander. Er ontstaan weinig misverstanden en de ander voelt zich gezien en gehoord. Jij brengt structuur en diepte aan in het verhaal van de ander.

Je vraagt dus door in het model van de wereld van de ander door middel van:
  • Sleutelwoorden en zinnen
  • Klemtonen/intensiteit
  • Criteria(waarden)

Doe het met respect om zo het verhaal uit de ander te krijgen, zodat deze niet in de weerstand schiet.

In coaching weet de ander vaak eigenlijk nog niet waar hij meezit. Door als coach te backtracken komt hij/ zij bij zijn eigen doelen. Het werkt bewustzijns bevorderend door voor de ander te herhalen en samen te vatten.

 

Wil je meer weten over NLP? Volg dan een NLP opleiding of een gratis workshop bij Response Instituut!
Reactie plaatsen