Vooronderstellingen

"Vooronderstellingen zijn overtuigingen die zinvol en effectief gebleken zijn in inter- en intrapersoonlijke communicatie. Ze werken krachtig in onze benadering naar mensen toe en in het geloof in het potentieel van mensen in het algemeen."

Naar de grootheden die excellent waren in communicatie, waaronder Milton Erickson (psychiater/ hypnotherapeut), Fritz Perls (gestalttherapeut) en Virginia Satir (gezinstherapeute) in Amerika, zijn diverse onderzoeken gedaan. Zij stonden al jaren in de Verenigde Staten bekend om hun geweldige resultaten en men vroeg zich af wat zij deden en hoe zij dit deden. Bandler en Grinder, de twee grondleggers van Neuro Linguïstisch Programmeren oftewel NLP, ontdekten bij het in kaart brengen van de overtuigingen die bovengenoemde therapeuten hadden, dat zij allen werkten vanuit dezelfde overtuigingen. Overtuigingen, die niet noodzakelijk waarheden zijn, echter die zeer zinvol en effectief bleken te zijn in inter- en intrapersoonlijke communicatie. Ze werken zeer krachtig in onze benadering naar mensen toe en in het geloof in het potentieel van mensen in het algemeen.

De vooronderstellingen

1. De betekenis van je communicatie is de reactie die je krijgt, onafhankelijk van je bedoeling.

Je kunt de respons die je krijgt van diegene waarmee je in communicatie bent veranderen, als je in staat bent naar je eigen communicatie te kijken.

(Als ik kortaf aan iemand iets vraag, zal dit de reactie beïnvloeden)2. Mensen beschikken over die bronnen die nodig zijn om hun doelen te realiseren

Binnen ons potentieel liggen bekwaamheden, manieren van doen en emoties die ons helpen datgene te verkrijgen wat we willen. Mochten we over een hulpbron niet beschikken, kunnen we het leren van anderen of opbouwen uit andere kleine bronnen binnen onszelf.

(Als ik graag iets wil bereiken, is dat mogelijk. Ik zal me af kunnen vragen: ’Hoe?’)

3. Lichaam en geest vormen een eenheid

Is ons lichaam prima, dan is onze geest prima en andersom.

(Als ik gestrest ben, krijg ik hoofdpijn. Als ik hoofdpijn heb, raak ik uit mijn evenwicht)4. Er bestaat altijd een andere keuze

Als je je waarnemingspunt verandert, levert dat extra informatie op. Verandert je je waarneming dan verander jij. Daarmee vergroot je je keuzemogelijkheden.

(Als ik me in een vervelende situatie bevind (bv. een saaie vergadering) en ik verleg mijn aandacht naar iets anders (ik ga kijken hoe iedereen erbij zit) dan levert dat mij leuke informatie op, mijn waarneming verandert en ik voel me beter.

5. Falen bestaat niet, er is alleen feedback

Gebruik vergissingen en fouten om informatie te verkrijgen. Het geeft je dan de kans om te leren en efficiënter te zijn. Zo blijf je in beweging en in proces.

(Mijn vriendin sprak mij aan op mijn lange verhalen. Sindsdien ben ik daar op gaan letten en het heeft me bewuster gemaakt van mijn aandeel binnen een conversatie)

6. Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie

Gedrag kan negatief of destructief zijn. De intentie die het gedrag stuurt is positief voor de eigenaar van het gedrag.

(Als ik me zakelijk of afstandelijk opstel komt dat voor een ander niet altijd prettig over, voor mezelf is het een manier om me te beschermen (positief) voor prikkels van buitenaf

7. Er zijn geen problemen, alleen kansen waarvan je kunt leren

Je kunt zelf kiezen of je iets als een probleem of als een kans ervaart. Dit is afhankelijk van je eigen overtuiging.

(Ik wilde zelf een tafel maken, met een uitschuifbaar systeem om een toetsenbord van een computer op te kunnen zetten. Tijdens het werken stuitte ik op vele problemen, die ik als een uitdaging heb opgevat. Resultaat: missie geslaagd!

8. Kracht is het vermogen om gewenste resultaten te bereiken

Kracht betekent flexibiliteit, opties hebben. Het is het hebben van keuzes, autonoom zijn.

(Als ik een coachgesprek voer, werk ik met een leeg hoofd om op die manier de juiste opties te kiezen die het gewenste resultaat bereiken)

9. De kaart is niet het gebied

Ons begrip en waarneming van onze omgeving vormen onze kaart. In de meeste gevallen handelen we vanuit onze subjectieve realiteit. De betekenis die we aan onze ervaring geven is de kaart. Het gebied is veel meer.

(Mijn beleving van een zonnige vakantie in een toeristische plaats is een hele andere dan die van mijn partner. We hebben er beiden een andere betekenis aan gegeven.)10. Mensen maken de beste keuzes die voor hen ter beschikking staan op dat moment

Als mensen hun keuzes ontdekken, zal men datgene kiezen om te overleven, plezier te hebben, veiligheid te voelen of om pijn of gevaar te vermijden.

( Ik heb een relatie verbroken om pijn en gevaar te vermijden. Dat was de keuze die ik op dat moment had)

Aandachtig leven wil zeggen dat je er met je hoofd bij bent en dat je je op ieder moment bewust bent van je beslissingen en keuzes. Het geeft je controle over jezelf en situatie waardoor rust en ruimte ontstaat.

 

Wil je meer weten over NLP? Volg dan een NLP opleiding of een gratis workshop bij Response Instituut!
Reactie plaatsen