Kaders in communicatie

Alles in deze wereld gebeurt op een bepaalde plaats, een bepaalde tijd en ten aanzien van bepaalde personen of alleen mezelf. Een context is dus altijd aanwezig. Ruimte en tijd zijn steeds aanwezig in combinatie met mezelf of al dan niet gekozen door anderen.

De context heeft een begrenzende werking op mijn gedragsmogelijkheden. In elke context zijn bepaalde gedragingen of vormen van communiceren toegelaten, wenselijk en/of mogelijk. Het is evident dat wanneer ik mij op een niet-toegelaten manier gedraag wat betreft de gegeven context, ik het risico loop in problemen terecht te komen.

Het zetten van de juiste context bepaalt de grenzen oftewel kaders waarbinnen je kunt werken. Ze bepalen welk proces je zult gebruiken. Een kader helpt de communicator op de rails te blijven en het onderscheid te blijven maken tussen de behoefte om 'te weten' en de behoefte om juist 'niet te weten'. Met andere woorden, welke informatie is belangrijk om verder mee te werken (om het resultaat te bereiken) en welke informatie is niet belangrijk.

 

Wil je meer weten over NLP? Volg dan een NLP opleiding of een gratis workshop bij Response Instituut!
Reactie plaatsen