Wat is pacing en leading in communicatie

Pacing en Leading


Definitie

Vrij vertaald is dit afstemmen en leiden. Afstemmen is rapport maken met de ander door het aannemen van de houding, het stemgebruik en de woorden te matchen. Wanneer er rapport is, kan de pacing veranderen in leading door een element aan de houding of het stemgebruik te veranderen. Wanneer er sprake is van rapport verandert de ander mee. Je matcht dus met het vooropgezette doel om te gaan leiden.

Denk eens terug aan de keer dat je je helemaal bij iemand op je gemak voelde, een prettige situatie met een vriend of vriendin, een dierbaar iemand. Roep dit moment eens op en ga eens na wat er nu precies voor zorgde dat je je zo op je gemak, je zo prettig voelde. Wellicht hadden jullie dezelfde interesse, dezelfde achtergronden, kwamen jullie uit hetzelfde dorp of stad, gebruikten jullie dezelfde taalpatronen en hadden jullie ademhaling hetzelfde tempo. Wat je je herinnert, zal een weerspiegeling zijn van het meest fundamentele element in communicatie, namelijk contact. Door iemand over langere tijd te matchen ontstaat de bereidheid om te volgen.

Je kunt dan dus iemand op een mooie manier van zijn eigen model van de wereld meenemen naar het model van de wereld van jou. Wanneer de ander onbewust met jou mee veert spreken we van overlappen. En dan wordt het steeds makkelijker om van de ander gedaan te krijgen wat je graag van hem/haar wilt hebben.

Het proces

Het proces gaat als volgt:

 

Pacing       →→→→          Overlapping            →→→→→            Leading                                              

De overlapping is het stuk waarin jouw werkelijke vaardigheid naar voren komt.

Tijdens het pacen bereik je goed rapport. Door vanuit dat goede rapport te gaan leiden naar de overlapping kom je uiteindelijk uit bij het leaden. Door nu hele kleine veranderingen aan te brengen ga je de ander meenemen.

Je stem iets luider of zachter, je lichaamshouding vloeiend laten veranderen. De ander zal, mits goed uitgevoerd, vloeiend en onbewust met je meegaan. Dan ben je aan het overlappen.

Als de veranderingen worden overgenomen kun je stap voor stap verder gaan met het veranderen van je gedrag. Belangrijk is om continue te blijven observeren of de ander nog in rapport met je is.                                                                                                                                                

Wil je meer weten over NLP? Volg dan een NLP opleiding of een gratis workshop bij Response Instituut!

Reactie plaatsen