In trance zijn

Wat is in trance zijn?

In trance zijn, wat betekent dit nu eigenlijk? Trance heeft te maken met een focus waarbij je brein gericht is op een taak of opdracht. Deze trance kan naar buiten gericht zijn maar als we bijvoorbeeld werken met hypnose is de trance naar binnen gericht.

Voorbeelden van in trance zijn

Om in trance te zijn dienen we de manier waarop we kijken te veranderen. Vroeger toen je voor het eerst autoreed, keek je waarschijnlijk naar het puntje van je auto om ervoor te zorgen dat je niets raakte. Dit noemen we tunnelvisie. Door deze tunnelvisie vernauw je je kijkrichting en dit doet iets met ons zenuwstelsel. Je hebt namelijk een sympathisch en een parasympatisch zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is ons gaspedaal. Het zorgt voor een stressrespons waarbij je meer spanning ontwikkeld. Het parasympatische zenuwstelsel kun je zien als de rem. Het parasympatische zenuwstelsel zorgt juist voor de rust en de ontspanning.

Om in trance te zijn dienen we dus ons parasympatisch zenuwstelsel te activeren. Dit doen we door in plaats van tunnelvisie naar een perifere blik te gaan. Wanneer je nu autorijdt dan heb je waarschijnlijk de blik op het punt waar je naar toe wilt echter zie je in je linker- en rechterooghoek wat er aan komt.

Ook jij bent vaak in trance geweest. Dit komt omdat het een natuurlijk proces van ons brein is. Onderstaand een paar voorbeelden.

 1. Je bent aan het autorijden en denkt: ‘Ben ik al hier?’
 2. Je zit achter je computer en iemand heeft je al een paar keer geroepen en je hebt het niet gehoord.
 3. Je bent aan het dagdromen.
 4. Het lezen van een boek waarbij je een complete verfilming maakt in je hoofd.
 5. Het geëmotioneerd raken tijdens een film terwijl je naar wat lichtflitsen kijkt.
 6. Volledig opgaan in de sport waarbij je de rest even vergeet.

Iedereen kan dus in trance zijn. Bij hypnose, zo ook tijdens onze hypnose-opleiding, gebruiken we trance als middel om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn is voor 95% verantwoordelijk voor alles wat je doet. Ook je emoties komen vanuit je onderbewustzijn. Zij zijn signaaldragers om aan te geven of bepaalde verlangens en behoeften gerealiseerd of overtreden worden. Ga maar eens terug naar een gesprek met iemand wat niet lekker verliep en waarbij je boos was. Die boosheid kan een signaal zijn dat je teleurgesteld, verdrietig, eenzaam was en eigenlijk behoefte had aan verbinding en contact. Je onderbewustzijn geeft je deze emotie dus om je feedback te geven.

In trance zijn leren

In trance zijn kun je makkelijk leren. De onderstaande oefening kan je helpen om makkelijk in trance te gaan zodat je kunt communiceren met je onderbewustzijn. Zeker bij zelfhypnose helpt het om je deze techniek eigen te maken.

 1. Ga op een plek zitten waar je ontspannen kunt zitten en niet gestoord wordt.
 2. Kies een punt ongeveer 30 graden boven ooghoogte.
 3. Blijf met ontspannen ogen naar het punt kijken, terwijl je wel een perifere blik blijft houden.
 4. Terwijl je blijft kijken, focus je op de ademhaling.
 5. Je zult merken dat je ogen langzaam zwaarder beginnen te worden. Laat dit toe.
 6. Hou je ogen open totdat het echt niet meer gaat.
 7. Sluit je ogen dan en verleg je focus naar binnen.
 8. Zeg tegen jezelf: ‘Ga dieper en dieper in de ontspanning.’ Laat het gewoon gebeuren.

Met deze oefening zul je niet van de wereld zijn. Zodra je de behoefte voelt om uit de trance te komen, kom je er rustig uit. Dit is hetzelfde als wakker worden uit de slaap.

Trance is leren om in trance te gaan. Het werkt bij iedereen anders. Zodra je veel oefent, train je je brein om in trance te gaan.

Wil je meer informatie, bekijk dan ook eens onze video’s over in trance zijn.

Reactie plaatsen