Gratis Workshop NLP
Meld je nu aan!

Page content

Wat is hypnose?

Over hypnose bestaan veel misverstanden. Dat komt grotendeels door het gebruik van hypnose vroeger als entertainment en de media hieromheen. Bekijken we even puur hypnotherapie en hypnose, dan kunnen we zeggen dat hypnose een toestand van ontspanning, verwarring of concentratie is, waar je bewustzijn verder weg is, of zich losmaakt van de zorgen van alledag. In deze ontspannen toestand is je onderbewustzijn beter in staat om creatief te reageren op suggesties en plaatjes. Je onderbewustzijn kan zich concentreren op dingen die jij wilt veranderen op de manier die het beste is, zonder kritische blikken of zorgen.

Je bent echter niet in slaap of bewusteloos. In hypnose sta je dingen toe die normaal gesproken in een waaktoestand niet mogelijk zijn. Omdat je ontspannen bent of anderszins mentaal bezig, zullen de suggesties die je ontvangt van de hypnotiseur veel sneller opgevolgd worden door je onderbewustzijn.

Enkele definities zoals die gehanteerd worden in verschillende encyclopedieën:

HYPNOSIS – Funk & Wagnall’s New World Encyclopedia

Een gewijzigde staat van bewustzijn en verhoogde ontvankelijkheid voor suggesties; Het kan geïnduceerd worden bij normale personen op verschillende manieren en is geregeld gebruikt geworden in medische en psychiatrische behandelingen. Meestal wordt hypnose door de acties van een hypnotiseur ingeleid, die de aandacht van een subject vasthoudt en verschillende taken opdraagt aan hem of haar terwijl hij monotone commando’s herhaalt. Zulke taken kunnen zijn spier ontspanning, oog fixatie en arm levitatie. Hypnose kan ook zelf-geïnduceerd worden, door getrainde ontspanning, focussen op je eigen ademhaling of bij een variëteit aan monotone handelingen en rituelen die ook teruggevonden worden in vele mystieke, filosofische en religieuze systemen.

HYPNOS – Encyclopedia Britannica

Latijn Somnus

Grieks-Romeinse god van slaap. Hypnos was de zoon van Nyx (Nacht) en de tweelingbroer van Thanatos (Dood). Hij wordt vaak beschreven als levend in de onderwereld. Zijn nakomelingen waren de bekende Oneiroi, die alle zaken voorstelden die in dromen kunnen voorkomen. De Oneiroi bestonden hoofdzakelijk uit: Morpheus, Phobetor, Ikelos, en Phantasos.

Hypnos schonk Endymion de kracht om met zijn ogen open te slapen, zodat hij zijn geliefde, de maangodin Selene, altijd zou kunnen aanschouwen.

Homerus stelt hem in de Ilias voor als een godheid die op vraag van Hera Zeus in een diepe slaap doet verzinken, zodat Hera en Thanatos het lijk van de gevallen held Sarpedon naar zijn vaderland Syrië kunnen overbrengen.

In de beeldende kunst wordt Hypnos vaak afgebeeld als een naakte jongeman, wiens vleugels aan zijn slaap (aan het hoofd) zijn vastgehecht, of als een bebaarde man met vleugels aan zijn schouders. Zijn attributen zijn een papaver die hij in zijn haar draagt en een kleine drinkhoorn in zijn hand. Samen met zijn tweelingbroer Thanatos, kwam hij vaak voor op Attische vazen, zogenaamde Lekythen.

Hypnosis – Webster Dictionary

Datum : 1876

 • Een toestand die lijkt op slaap, maar is opgeroepen door een persoon wiens suggesties geaccepteerd werden door het subject.
 • Elke toestand die lijkt op slaap.

We staan voortdurend bloot aan onbewuste suggesties in het dagelijks leven. Als je ooit aan de kassa gestaan hebt en je weet niet meer waarom je iets in je mandje gelegd hebt, dan kan dit de reden zijn.

We krijgen constant suggesties van:

 • Ouders
 • Leraren
 • Groepsdruk van vrienden
 • Politici
 • Religie
 • Kranten en TV

Heb je ooit iets gekocht van een verkoper en het was niet (helemaal) wat je wilde? Heb je ooit gereageerd op een advertentie en iets gekocht wat je nooit gekocht zou hebben zonder die advertentie? Zo ja, dan was je onder hypnose/ in trance.

Ons bewustzijn blijft vaak eigenwijs vasthouden aan bekend gedrag en symptomen, zelfs als ze negatief zijn en interfereren met onze gemoedsrust en levenskwaliteit. Het is een gewoontedier om de huidige status te behouden.

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is hypnose?

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.