Wat is een abreaction?

Abreaction

Een abreaction is een abnormale reactie op een hypnose. Dit kan optreden tijdens een inductie, maar ook nadat men iemand terugbrengt naar de werkelijkheid na een hallucinatie of gewoon tijdens de hypnose. Soms lijkt het volledig spontaan te ontstaan, en het is vaak terug te brengen tot stress en/of te druk leven. Mensen komen dan zo tot rust dat onder hypnose allerlei reacties loskomen. Men kan dan spontaan in huilen uitbarsten of heftige reacties krijgen. Tijdens regressie of fobieën komt het voor dat je echt op zoek gaat naar een abreaction.

Mocht dit gebeuren, blijf dan kalm. Er is niet zoveel aparts aan de hand. Denk aan de 3 stappen bij een abreactie :
  • Blijf kalm
  • Raak NIET aan
  • Focus op de ademhaling

Hou de conversatie open. Vraag wat er gebeurd is, wat tot deze reactie leidde en hoe men zich nu voelt. Beslis aan de hand daarvan of je de persoon volledig uit hypnose haalt, of toch nog door kunt gaan. Geef dit ook duidelijk aan. Deze abreactions kunnen voor je trancepartner zeer heftig zijn, het kan zijn dat men een behoorlijke tijd hiervoor nodig heeft om dat te verwerken.

Het kan gebeuren dat iemand enkele minuten niet aanspreekbaar lijkt tijdens zo’n abreaction. Laat de persoon rustig acclimatiseren, maar hou ze nauwgezet in de gaten. Beslis daarna samen wat de beste vervolgstappen zijn. Dit hoeft geen beletsel te zijn om te stoppen met de hypnose.

Wil je meer weten over hypnose? Volg een hypnose opleiding of een gratis workshop van Response Instituut!
Reactie plaatsen