Triggers in hypnose

Triggers in hypnose

Een trigger is een gebeurtenis die een bepaalde actie aanroept bij je trancepartner. Ongeveer alles kan als trigger dienen, maar niet alles is verantwoord om te gebruiken. De actie kan ook van alles zijn. Vraag jezelf altijd af bij het zetten van een trigger :
  • Wat gebeurt er als deze trigger per ongeluk afgaat?
  • Kan iemand met boze opzet deze trigger misbruiken?
  • Zou het kunnen voorkomen op slechte tijden (bijv. tijdens het autorijden, op het werk, bij je moeder)?
  • Wie zou er in staat moeten zijn om deze trigger te gebruiken?
  • Hoe lang moet het effect duren? En hoe zet ik het uit?
  • Hoe om te gaan met noodgevallen tijdens de suggestie? Wat gebeurt er als je trancepartner kramp krijgt/rook ruikt/de deurbel hoort/mij niet meer hoort, tijdens deze trigger? Kunnen er rampzalige gevolgen ontstaan?

NIET GEBRUIKEN : “Als ik zo meteen met mijn vingers knip, is alles zo lachwekkend wat je ziet, dat je bijna buikpijn van het lachen hebt.”

Probeer suggesties op een dusdanige manier te vormen dat de risico’s minimaal zijn. Geef aan wat je verwacht en vooral wanneer en hoe. Geef ook aan wanneer niet. Voorbeeld:

Iedere keer vanavond, in deze ruimte als ik, en alleen ik, het woord SLAAP tegen je zeg, val je onmiddellijk in een nog diepere trance dan je nu al bent. Iedere keer ga je dieper als ik SLAAP zeg. “

Nu kan het alleen gebeuren als IK het zeg, en dan ook nog vanavond, en het moet hier in deze ruimte gebeuren. Dus buiten werkt het ook al niet. Herhaal suggesties ook om ze effectiever te laten worden.

Probeer NOOIT pijn te suggereren. Dit kan vluchtgedrag opleveren en de gevolgen van een val zijn meestal veel erger dan het resultaat van de suggestie. Suggesties die pijn wegnemen kunnen zeer handig voorkomen. Echter, het lichaam geeft een signaal af. Die pijn is het gevolg van iets. Als we bijv. de pijn wegnemen in de knie, kan het zijn dat de persoon deze knie weer normaal gaat belasten, omdat de pijn weg is. Wat dan eerst een klein spierscheurtje was, kan volledig doorscheuren en veel meer problemen opleveren dan ooit het geval was.

In het geval van bijvoorbeeld de suggestie van dronkenschap, geef duidelijk de kaders aan waar het geldt, en wat de mogelijkheden zijn voor je trancepartner.

Hou rekening met mogelijke allergieën van personen. Er zijn mensen met citrusallergie. Hierdoor kan men in de problemen komen als men mensen een citroen laat eten die door moet gaan voor een sinaasappel (bekende trucs van tv).

Als laatste: Beloon en moedig je trancepartner aan. Het moet voor iedereen een plezierige gebeurtenis zijn, en veel mensen weten niet eens wat het is om in trance te gaan en allerlei suggesties uit te voeren. Jij bent de leidraad en hun vertrouweling.

Suggesties geven kan op meerdere manieren. We onderscheiden hierin een directe benadering en een indirecte benadering. Milton Erickson was zeer bekend vanwege zijn indirecte methode, maar schuwde ook de directe suggesties niet. Met andere woorden, hoe meer je beiden gebruikt, hoe completer je zult zijn als hypnotiseur.

Wil je meer weten over hypnose? Volg een hypnose opleiding of een gratis workshop van Response Instituut!
Reactie plaatsen