Wat zijn post-hypnotische suggesties?

Post-hypnotische suggesties

Een post-hypnotische suggestie is een suggestie die ook na de hypnose actief blijft of pas actief word na de hypnose. Dit is een van de handigste tools die een hypnotiseur ter beschikking heeft. Post-hypnotische suggesties worden gebruikt wanneer een langdurige of permanente werking nodig is. Het klassieke voorbeeld is niet meer roken. Het idee is dat je trancepartner niet alleen tijdens de sessie niet meer rookt, maar ook NA de sessie niet meer.

Men moet er altijd van uitgaan dat iedere gegeven suggestie zijn werking blijft houden als deze niet teruggenomen word. Daarom moet iedere suggestie dusdanig geformuleerd worden, dat deze tijdelijk is (bijv. voor de duur van deze sessie). Dit is zeer belangrijk, maar vooral voor hypnose shows.

Post-hypnotische suggesties worden ook gebruikt voor fractionering. Hierbij word de trance continu verdiept door middel van het onderbreken (fractioneren van de hypnose) en weer in trance brengen. Iedere keer word de trance dieper. Het voorbeeld met SLAAP hebben we al besproken.

Bij Post-hypnotische suggesties is het belangrijk dat je de motivatie kent waarom iemand dit zou willen. Zonder motivatie staat men er niet achter en zal het dus niet gebeuren. Koppel de activiteit aan een bepaalde context of situatie, en maak het duidelijk (zintuiglijk).

Het is vaak een oorzaak-gevolg respons. Als je in deze ervaring komt, laat dan dit gebeuren. Als je dit denkt, vervang dat dan door dit. Als je dit voelt, ga dan dit doen.

Koppel wat er moet gebeuren dus aan een trigger. Dat kan een interne of externe trigger zijn, een alledaagse gebeurtenis of een actie van een hypnotiseur. Oefen ook wat er moet gaan gebeuren. Laat herhalen en als de actie gedaan wordt, zorg dan voor een zelfbevestigingsloop. Gebruik de motivatie om steeds de positieve eigenschappen van iemand naar voren te halen en in te laten zien waarom deze actie goed is voor je cliënt.

Wil je meer weten over hypnose? Volg een hypnose opleiding of een gratis workshop van Response Instituut!
Reactie plaatsen