Hoe is een hypnosesessie opgebouwd?

De opbouw van een hypnosesessie

Een sessie bestaat normaal gesproken uit:
  • Intake
  • Pre-talk
  • Tests
  • Inductie
  • Verdiepen
  • Testen van trancediepte
  • Suggesties (eventueel Post-hypnotisch)
  • Deductie

Tijdens het intake gesprek bepaal je wat het probleem is waar jullie aan gaan werken. Je leert door middel van de juiste vragen te stellen hoe je de oorzaak van het probleem kunt aanpakken en op welke manier je dan iemand kunt helpen.

De pre-talk is niet nodig als iemand al een keer onder hypnose is geweest. Dit is bedoeld om de vooroordelen weg te nemen en om al deels mensen in trance te laten gaan.  Veel mensen hebben een bepaald beeld bij hypnose dat niet per se met de werkelijkheid overeen hoeft te komen.  Zorg ervoor dat je bij de pre-talk eigenlijk al begint met hypnotiseren. Je leidt en geeft suggesties wat JIJ verwacht dat gebeurt.

Tests kun je gebruiken om te zien of iemand ontvankelijk is voor bepaalde inducties. We komen hier in een later stadium op terug. Afhankelijk van de uitkomst zie je hoe goed iemand reageert op suggesties en welke inductie wel of niet past.

De inductie zelf, of het in trance brengen van iemand, kan op zoveel verschillende manieren. Ook hier komen we uitgebreid op terug. In deze cursus zul je een behoorlijk aantal verschillende inducties leren. De duur van deze inducties varieert van enkele seconden tot maximaal een half uur.

Na de inductie ge je meteen verder met verdiepen. Verdiepen kun je niet teveel doen. Tenzij de persoon in kwestie erg moe is, dan kan het gebeuren dat hij of zij in slaap valt. In alle andere gevallen zal de trance dieper worden en kun je meer hypnotische verschijnselen laten gebeuren.  Zie hiervoor de trance diepte tabel  in appendix A. Ook gedurende de hypnose blijf je verdiepen indien nodig.

Als de juiste trancediepte is bereikt (of dieper), kun je de gewenste suggesties geven. Als de suggestie ook nog moet blijven werken nadat de hypnose is afgelopen, spreken we van post-hypnotische suggesties.

Als laatste maak je je trancepartner weer volledig wakker, helemaal uit trance. Dit is niet te verwarren met het tussendoor wakker maken, dan blijft de persoon nog in trance en blijven suggesties en triggers werken. Na het ontwaken blijven enkel eventuele post-hypnotische suggesties actief.

Wil je meer weten over hypnose? Volg een hypnose opleiding of een gratis workshop van Response Instituut!
Reactie plaatsen