Dieptetesten in hypnose

Dieptetesten in hypnose

Hoe kun je nu zien welk trance stadia bereikt is? Aan het uiterlijk zijn slechts enkele dingen zichtbaar, zoals volledige ontspanning. Maar dat geeft je geen indicatie in welk stadium, omdat volledige ontspanning al optreed in lichte trance. Andere indicatoren die op KUNNEN treden (hoeft dus niet) zijn REM bewegingen (zichtbaar onder de oogleden bij lichte trance), Huidskleurverandering, ademhaling, droge mond en bij open ogen een glazige blik.

Maar we kunnen het ook testen. Het voordeel van deze testen is dat het tevens ook als verdieper dient. Bovendien weet men dan dat door bepaalde testen iemand in een bepaald stadium is of reeds daar voorbij. Is dit nog niet voldoende, VRAAG het de persoon zelf. Vraag om een antwoord op een schaal van 0 tot 10, en afhankelijk daarvan kan besloten worden om meer te verdiepen of andere testen uit te voeren.
Het is altijd mogelijk om suggesties en/of testen te proberen. Probeer wel succes op succes te stapelen. Handel fouten professioneel af, of geef aan dat het niet uitmaakt, maar laat geen stof tot nadenken liggen bij je trancepartner.

Het maakt op zich in het begin niet uit hoe diep iemand in trance is. Na verloop van tijd leer je de kleine dingen herkennen en kun je sneller inspelen op dit soort zaken.

Voor het testen van een bepaalde trance diepte kun je deze tests hanteren:

Trance diepteBeschrijvingTestVerwachte respons
1Lichte tranceOogleden lockOntspanning, oogleden lock (oogleden gaan niet meer open na suggestie)
2Lichte/ Medium tranceStiff armZwaar of zwevend gevoel, locken van geïsoleerde spiergroepen (bijv. arm)
3Medium tranceHand vastplakken op beenVolledige catalepsie

Geur- en reukzin veranderingen, blokkeren van nummers (tijdelijk)
4Medium/Diepe tranceJe arm is pijnloospost-hypnotische suggesties, analgesie
5Diepe tranceDe kamer is gevuld met allemaal favoriete (huis)dierenPositieve hallucinaties (iets zien dat er niet is)
6SomnambulistischDe hypnotiseur is verdwenenNegatieve hallucinaties (iets niet zien dat er wel is)

Voorbeelden van dergelijke tests:
  • Oogleden Lock : Ontspan je ogen totdat je zeker weet dat je ze niet meer open krijgt. Zodra je 100% zeker weet dat je ogen diep ontspannen zijn, mag je proberen of je ze nog open krijgt. Test nu. (Na enkele seconden) Stop maar met testen. Je hebt laten zien dat je ogen zo heerlijk ontspannen zijn dat ze niet meer open gaan. Zak nu dieper in deze ontspannen trance. (Mochten de ogen toch open gaan, dan plak ze vast met denkbeeldige secondelijm, en zeg tegen je trancepartner dat hij/zij nog niet voor 100% zijn ogen ontspannen had).
  • Stiff arm : Zo meteen pak ik je arm en zet deze in de lucht vast (Pak de arm nu vast en zet deze vast in de lucht zoals jij dat wilt). Je merkt nu dat alle spieren in je arm steviger en vaster worden.
    Je arm wordt stijver en stijver. (Wrijf eventueel over de arm). Hoe meer je je arm wilt bewegen, hoe stijver dat die wordt. Hoe meer je je arm wilt bewegen hoe stijver dat die wordt. Je kunt je arm niet meer buigen, hij zit muur- en muurvast. Helemaal strak, vast en onbeweeglijk. Probeer maar, hoe meer je probeert, hoe vaster je arm wordt. .......Zo meteen raak ik je hand aan en valt je arm weer naar beneden, helemaal slap. En jij zakt dan METEEN dieper in deze heerlijke trance, nog dieper als nu. (Raak de hand aan, arm valt naar beneden). Heel goed, zak dieper nu.
  • Nummer vergeten : Het gaat hier om de exacte woorden, gebruik nooit het cijfer dat je wilt laten vergeten, maar zeg : het cijfer tussen 6 en 8 is nu verdwenen, er bestaat geen cijfer tussen 6 en 8. Als ik je straks vraag om te tellen, gaat dat zo ; 1,2,3,4,5,6,8,9 en 10. En terug : 10,9,8,6,5,4,3,2,1. Laat nu de vingers van beide handen tellen.
  • Maak de arm gevoelloos, en knijp erin. je trancepartner mag geen krimp geven.
  • De kamer vullen met dieren : Vraag wat het favoriete huisdier is, en vul de kamer ermee. Ze mogen zelfs opgepakt worden om mee te knuffelen.
  • Bij negatieve hallucinaties kunnen vreemde situaties ontstaan (Hypnotiseur drinkt uit glas, het glas is zichtbaar, maar de hypnotiseur niet. Dat glas zweeft letterlijk in de lucht voor je trancepartner. Geef van tevoren aan dat dit niet angstaanjagend is, maar eerder grappig.

Wil je meer weten over hypnose? Volg een hypnose opleiding of een gratis workshop van Response Instituut!
Reactie plaatsen