IEMT-training-limburg

 fiscaal voordeel in 2022 blijft voor zelfstandigen?

als particulier benieuwd naar de nieuwe STAP-Budget regeling?

Neem dan deel aan ons gratis webinar

Het volgen van een opleiding vraagt een investering van zowel tijd als geld. Hoewel deelnemers na de opleiding aangeven dat het de investering meer dan waard was, zijn dit voor aanvang aan een opleiding twee belangrijke factoren.

En terecht, je doet niet zomaar een opleiding! Een opleiding doe je om een persoonlijke ontdekkingstocht te maken of je professioneel te ontwikkelen. Hoe dan ook een fantastisch cadeau voor jezelf!

Fiscaal voordeel of STAP-Budget


De fiscale aftrek van studiekosten is per 1 januari 2022 vervallen voor particulieren.

Rijksoverheid zal per 1 maart 2022 een andere regel invoeren. In plaats van de aftrek studiekosten komt er de subsidieregeling : STAP-budget.


Studie- of bijscholingskosten voor zelfstandigen zijn in 2022 wel nog steeds aftrekbaar.Lees meer over STAP
aanmelding-webinar-stap-subsidie-regeling

Vanaf 1 januari 2022: Het STAP-budget 

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar.  In plaats van de aftrek op studiekosten komt er een subsidieregeling: het STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. 

Vanaf 1 maart 2022 kun je subsidie in de vorm van het STAP-budget aanvragen wanneer je een opleiding, training of cursus wilt volgen. Met dit budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Gebruik deze subsidie, van maximaal € 1.000,- inclusief btw, bijvoorbeeld om beter te worden in je huidige werk of om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.


Benieuwd hoe het werkt? We vertellen je er alles over in ons gratis Webinar

slehts-1x-stap-regeling-aanvragen-nlp-opleiding-nlp-practitioner2x

Een opleidingsbudget van max. 1000 euro!

Met STAP wil de overheid iedere Nederlander, in de leeftijd tussen 18 en 67 jaar, die zich wil ontwikkelen, helpen hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Echter wel onder de voorwaarde dat je van geen studiefinanciering of andere subsidieregelingen geniet.

Verder kan iedere Nederlander vanaf 1 maart 2022 éénmaal per jaar één aanvraag doen voor een opleidingsbudget. Dit budget is per persoon per jaar maximaal € 1.000,- .


Voorbeeld: een aanvraag van een opleiding kost € 650,- . Deze aanvraag geldt als éénmalig. Je kunt geen verdere aanspraak meer maken op de overgebleven € 350,- . Als de aanvraag is goedgekeurd wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV.

Welke stappen kan ik zetten 
                   

Veelgestelde vragen en antwoorden over STAP

Waar staat STAP voor?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Wat betekent de de invoering van het STAP-budget?

Het STAP-budget vervangt de huidige belasting aftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting waarmee het fiscaal voordeel voor particulieren komt te vervallen.
Het STAP-budget is een subsidiepotje van rijksoverheid welke €200 miljoen beschikbaar stelt.

Vanaf 1 maart 2022 gaat het UWV faciliteren in de subsidieaanvraag.

Het UWV is het uitvoerende orgaan, op het STAP-scholingsregister kun je een scholing uitzoeken. Meer over de voorwaarden en het aanvragen vindt je vanaf 1 maart 2022 op het STAP-portaal van UWV. Dit kan je helpen bij het maken van een goede keuze waaraan je het STAP-budget besteedt.

                 

Welke stappen kun je zetten?


📃 Er komt een STAP scholingsregister. LET OP ! Pas per 1 maart 2022 wordt het scholingsregister van DUO opengesteld voor het publiek.


📃 Het Response Instituut zorgt ervoor op meerdere plekken vindbaar te zijn o.a. zowel bij DUO als bij EdudeX kun je onze erkende opleidingen gaan vinden, zodra deze ook beschikbaar zijn vanaf 1 maart  2022.
1.  Meld je bij het scholingsinstituut info@response-instituut.nl  om te vragen of er plaats is in de gevraagde opleiding of masterclass

2.  Dan krijg je een STAP aanmeldbewijs toegestuurd van het scholingsinstituut (het Response Instituut)

3.  Terug naar de website van het Scholingsregister (DUO of EdudeX)  en de opleiding selecteren (LET OP per 1 maart 2022)

4.  Het STAP aanmeld-bewijs uploaden

5.  Dan volgt de goedkeuring (maximaal 1 aanvraag per jaar tot maximaal  € 1000,- )

Persoonlijke vragen of meer informatie?

Wil je in een persoonlijk gesprek uitzoeken of  een van onze opleidingen voor jou interessant is ? Of ontdekken wat fiscaal aantrekkelijk is voor jou? Neem gerust contact op of kijk voor meer informatie op de opleidingspagina.

arrow_drop_up arrow_drop_down